Hvad er pulp?

Pulp, i forbindelse med madaffald, refererer til den bløde, fiberrige masse, der opstår efter nedbrydningen af frugter, grøntsager og andre plantebaserede fødevarer. Når organiske fødevarer nedbrydes, bliver de omdannet til en ofte fugtig substans, der kaldes pulp eller madaffaldspulp.

Pulp1.jpg pulp2.jpg

 

Pulp dannes typisk som et biprodukt, når madaffald bliver behandlet eller nedbrudt i processer som kompostering eller gæring. Det kan også opstå som et resultat af saftudvinding eller frasortering af fibre under fødevareproduktionen.

 

Madaffaldspulp er ofte rig på næringsstoffer, hvilket gør det til en værdifuld ressource i forskellige anvendelser. Det kan bruges til kompostering, hvor det beriger jorden med næringsstoffer og forbedrer jordstrukturen. Pulp kan også, som Ragn-Sells gør, anvendes til produktion af biogas gennem anaerob forgæring, hvorved det omdannes til energi.

 

Derudover kan pulp bruges som ingrediens i fødevareproduktion, f.eks. til fremstilling af fiberrige fødevarer som brød eller müslibarer. Den kan også bruges som dyrefoder, enten direkte eller efter yderligere forarbejdning.

 

Det er vigtigt at bemærke, at "pulp" har forskellige betydninger afhængigt af konteksten. Ud over at referere til madaffaldspulp kan "pulp" også henvise til den bløde cellulosemasse, der findes i frugter som appelsiner eller grapefrugter, der bruges til fremstilling af juice eller frugtkød.