Hånd i kornmark.

"The 10 Billion Challenge"-Initiativ

Initiativet "10 Billion Challenge", et nyt initiativ, hvis formål er at ændre det globale fødevaresystem, blev officielt lanceret den 19. september i New York City. Målet er at skabe partnerskaber og vise, hvordan cirkulære løsninger kan muliggøre bæredygtig fødevareproduktion for en planet beboet af 10 milliarder mennesker

21 sep. 2023

- Da verden snart skal huse 10 milliarder mennesker, kan vi simpelthen ikke fortsætte med at producere mad på samme måde som vi gør i dag. At ændre det globale fødevaresystem kræver, at en bred vifte af aktører arbejder sammen og danner cirkulære partnerskaber. Det er grunden til, at vi i dag lancerer initiativet "10 Billion Challenge" og inviterer virksomheder og organisationer til at slutte sig til os og projektet, siger Pär Larshans, Direktør for Bæredygtighed hos miljøvirksomheden Ragn-Sells og mand bag initiativet.

Verdens befolkning forventes at stige med næsten 2 milliarder mennesker på bare 30 år og til sidst nå 10 milliarder mennesker, hvoraf en større andel vil bo i byer, ifølge FNs beregninger. Dette rejser presserende spørgsmål om, hvordan de globale fødevaresystemer kan tilpasses for at imødekomme de voksende krav, uden at det skader miljøet eller fremskynde klimaforandringerne. Allerede nu står landbruget for en tredjedel af de globale klimaemissioner.

- Vi kan ernære planeten og nå vores klimamål, men det kræver en helt ny tilgang til affald som en bæredygtig ressource. Med initiativet "10 Billion Challenge" ønsker vi at fremskynde forandringer, skalere cirkulære modeller og skabe synergieffekter, der belønner innovative virksomheder, siger Pär Larshans.

For eksempel er næringsstoffer som fosfor og kvælstof afgørende for fødevareproduktionen, men de skaffes nu på en ikke-bæredygtig måde og ender ofte i vandløb, hvilket forårsager eutrofiering.

Befolkningsvækst og massiv urbanisering lægger også pres på begrænsede vandressourcer. Accelereret handling for at bekæmpe forurening fra spildevand, samtidig med at brugen af behandlet spildevand øges drastisk, er en prioritet ifølge UNEP.

- Vi kan aldrig ernære 10 milliarder mennesker uden næringsstoffer som kvælstof og fosfor, men den måde, de skaffes og bruges på i dag, skader både mennesker og planeten. Ved at omdanne spildevandsrensningsanlæg til ressourceanlæg kan de producere de gødninger, der er nødvendige for fødevareproduktionen og for at imødekomme behovene hos en voksende befolkning på en bæredygtig måde, siger Pär Larshans.

Initiativet blev lanceret i New York City under Climate Week NYC, et topmøde der afholdes sammen med FN's Generalforsamling og samler internationale ledere fra erhvervslivet, regeringer og civilsamfundet for at fokusere på global klimahandling.

For mere information om initiativet "10 Billion Challenge", gå til 10billionchallenge.org.