Ragn-Sells i nyt samarbejde med Københavns Kommune om indsamling af genbrugsegnet elektronik

Elektronikaffald udgør i dag en betydelig del af det globale affaldsproblem. Det er en hurtigt voksende fraktion, som indeholder værdifulde og sjældne metaller og mineraler, der er vigtige at genbruge og genanvende

09 jun. 2023

I Københavns Kommune har man erkendt vigtigheden af at forebygge elektronikaffald og derfor har vi indgået et spændende samarbejde om indsamling af genbrugsegnet elektronik. Projektet, der løber til udgangen af 2024, går ud på at opstille elektronikbokse  forskellige steder i kommunen, hvor borgerne kan aflevere deres brugte elektronik. 

Desværre viser undersøgelser, at halvdelen af københavnerne har småt elektronik liggende i deres hjem. Blandt andet fordi de er usikre på, hvordan de bedst muligt og sikrest bortskaffer eller giver elektronik videre til et nyt liv.

Derfor opfordrer vi, i samarbejde med Københavns Kommune, nu borgerne til at aflevere deres brugte mobiltelefoner, tablets og laptops i de særlige elektronikbokse, som i en forsøgsperiode findes  forskellige steder rundt i kommunen. Det er lige fra Island Brygges bibliotek til Kvickly på Nørrebrogade og Vermlandsgade genbrugsstation. 

Elektronikboksene er aflåste og har envejsindkast, som gør det muligt at skubbe småt databærende elektronik ind i boksen, så de ligger ubeskadiget for vind og vejr, men det er ikke muligt at tage produkter ud, undtagen når boksene åbnes af fagpersonale.

Proces

Vi, i Ragn-Sells, har stor erfaring med indsamling af genbrugsegnet elektronik og det er derfor os der står for indsamlingen af elektronikudstyret og håndteringen af elektronikboksene. Ved vores anlæg i Næstved bliver de indsamlede produkter håndteret og sendt videre til genbrug. 

I Næstved bliver genbrugsegnet elektronik nøje registreret med serienummer eller en ny stregkode for at sikre fuld sporbarhed frem mod gensalg. Produkterne sendes derefter til vores samarbejdspartnere, der er certificeret af WEEELABEX og overholder derfor standarder, der sikrer ensartede regler for indsamling, opbevaring, transport, forarbejdning, genanvendelse og genbrug af elektronik. Det betyder også, at eventuelle persondata slettes efter de gældende GDPR-regler (DIN66399-2).

Herefter bliver produkterne repareret og sat til salg hos udvalgte samarbejdspartnere. 

Vigtigt med gode genbrugsvaner

Ifølge DBA Genbrugsindekset 2022 mener hele 85% af danskerne, at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle i bestræbelserne på at skabe et bæredygtigt samfund. Halvdelen af danskerne ønsker endda at leve mere bæredygtigt. Ved at aflevere dit brugte elektronikudstyr i de specielle elektronikbokse, Ragn-Sells har opstillet i samarbejde med Københavns Kommune, bidrager du til at skabe en mere bæredygtig fremtid. Din indsats er med til at sikre, at værdifulde materialer genbruges, og at vi skåner jordens ressourcer.

En af grundene til at indsamle og genbruge elektronik er de værdifulde materialer, som elektronikudstyr indeholder. Guld, kobber, nikkel og mange andre grundstoffer findes fx i mobiltelefoner. Det er derfor yderst værdifuldt at forædle og genbruge disse materialer. Genbrug af elektronik bidrager både til at reducere behovet for at udvinde nye ressourcer og til at mindske presset på jordens knappe ressourcer.

Vi ser frem til at samarbejde med Københavns Kommune om dette spændende projekt med indsamling af genbrugsegnet elektronik. Ved at give borgerne en nem og sikker måde at aflevere deres brugte elektronik på, håber man at øge genbruget. Gennem fælles bestræbelser kan vi skabe en mere bæredygtig fremtid for kommende generationer. Så næste gang du skal af med din gamle mobiltelefon, tablet eller laptop, så husk at aflevere den i elektronikboksene og bidrag til genbrug af værdifulde materialer.

Elektronikboksene findes på følgende placeringer: 

 • Biblioteket Islands Brygge – Njalsgade 15, 2300 Københavns S
  ved indgangen til Njalsgade 15.
 • Biblioteket på Rentemestervej – Rentemestervej 76, 2400 København NV
  indenfor ved udlånsskranken
 • Fields Shoppingcenter – Arne Jacobsens Allé 12, 2300 København S
  ved flaskepantstationen i p-kælder P2 og bag Lagkagehuset ved indgangen fra Ørestad Metrostation 
 • Spinderiet Shoppingcenter – Bomuldsgade 4, 2500 Valby
  ved trappesats til parkeringskælderen (B stueplan/toiletter).
 • Aalborg Universitet – A.C. Meyers Vænge 15, 2450 København SV
  indendørs ved hovedindgangen i foyeren 
 • FSB Vigerslevvej - Vigerslevvej 327, 2500 Valby
  Ved affaldsstationen i boligselskabet 
 • Vesterbro Kulturhus - Lyrskovgade 4, 1758 København V
  Indenfor til højre i det første lokale ved hovedindgangen 
 • Kulturhuset Islands Brygge -Islands Brygge 18, 2300 København S
  Ved indgangen fra vejen, lige inden for døren til venstre 

Læs information om projektet på Københavns Kommunes hjemmeside

Elektronikboks